Психодиагноза на българина

Психолози и психиатри коментират в студиото на Полиграф, с водещ Светла Петрова, психичното здраве на нацията

21.04.2015 | 11:43 Редактор: Кармелита Тонева
Психодиагноза на българина

Д-р Владимир Сотиров - психиатър, Огнян Димов - психоаналитик и проф. Петър Иванов - социален психолог пред "Полиграф"-а на журналистката Светла Петрова за психичното здраве на хората, които по един или друг начин държат в ръцете си съдбата ни и за тънката линия, разделяща неморално от болно поведение.

Светла Петрова: 

Паметни от изминалата седмица ще останат образите на двамата шофьори,които целят с автомобилите си по шосето велосипедисти и мотористи.Особено стряскаща е историята с единия от тях,когото от полицията отвели директно в психиатрична клиника,където той бил лежал преди години.

Изненадваща психодиагноза се появи през седмицата и в перипетиите на разследването срещу съдия Румяна Ченалова,отстранена от работа преди няколко месеца за различни нарушения и станала причина френският посланик у нас да произнесе крилатата си фраза за „гнилите ябълки в българската съдебна система”.

Сензационно обявената за национално издирване съдия Ченалова е представила,оказа се,пред следствените органи,болничен лист от психиатър,тъй като стресът около разследването отключил у нея психическо заболяване,което я мъчело от десетина години.

Разбира се,като персонажи и в същността си,случаите са много различни-в единия става дума за бягство от реалността,в другия-може би по-скоро за бягство от закона,но сигурно е възможно да им се намери общ знаменател,пък и събрани във времето,стават добър повод да поразсъждаваме разраства ли се лудостта по народному казано  в стресовата,на моменти истерична среда,в която живеем;превръща ли се в своеобразна модерна епидемия;прониква ли по етажите на властта,вкл.най-високите ,и изобщо какво да правим,ако животът и съдбата ни са в ръцете на хора с психически проблеми?

Анализ на експертите:

18.04.2015 г.