Калфин: експериментът е голям

Интервю за Полиграф, 7 ноември 2014

09.11.2014 | 02:21
Калфин: експериментът е голям

Вицепремиерът и министър на труда Ивайло Калфин заяви в ефира на телевизия Bulgaria On Air, че програмата на новото правителство не е изцяло дясна.

В първото си интервю след утвърждаването си на поста, в предаването Полиграф, Калфин заяви, че опитът му в ЕП като представител на България го е научил да работи в среда, в която се търси консенсус и компромис между различни политически формации, без да се губи идентичността им.

Ролята на АБВ вицепремиерът обясни, че ще бъде в спиране на някои крайнодесни предложения като замразяването на социалните помощи.

"Най-стабилната възможна конфигурация би била от първата и втората политическа сила, ГЕРБ и БСП в такава ситуация. Има моменти в политиката и много европейски държави го правят, когато се намира общия път за известно време".

В отговор на коментара на лидера на ПЕС Сергей Станишев, Калфин каза:

"ПЕС може би затова, че председателят й е българин беше абсолютно мълчалива когато се търсеше тази коалиция. Аз тогава бих се интересувал какво е мнението на ПЕС - кое решение би предложила тя. Това така или иначе не се случи."


Какво надделя за вашето решение - бяхте поставили условия да се включите в управленската коалиция, ако е широка?

Пред нас стоеше дилемата дали да се опитаме да повлияем на правителствената програма с много подробни изисквания, ангажименти или цели от нашата програма, или да се включим в опозиционните сили.

Най-важно, което беше поставено на един от първите разговори с всички групи, е, че никой от нас не иска да се отиде на нови избори, това би било безотговорно.

Общото съгласие и желание беше да се състави кабинет. Оттук нататък всеки носи отговорност за това.

Ние избрахме пътя да участваме срещу ангажименти, много ясни, с важни елементи от нашата политическа платформа. Не крия, че рискът е голям и експериментът е голям, но общо взето не беше лесно решение.

Вие сте бивш евродепутат с признат авторитет в ЕС. Имате добри контакти. Как преценявате реакциите от Брюксел - ЕНП аплодират, а АЛДЕ и ПЕС критикуват включително вашето включване.

В последните пет години, и това повлия и на личното ми решение, се научих да работя в среда, в която търсиш консенсуса между представители на различни групи. Особено когато работех по европейския бюджет и сега продължавам да работя в групата за стратегическите развития на европейските приходи. Търсиш компромиса между левоцентристи или десноцентристи, либерали, широк спектър политически сили. Това е възможно.

Много ми се  ще и в България да покажем, че е възможно, без да се размива идентичността на тези политически сили - да има теми, по които да можем да работим заедно.

 

Чуйте цялото интервю във видеото.