Съставяне на коалиционно правителство е най-добрият вариант за икономиката ни

Според финансовите експерти, партиите-победители, трябва да преoдолеят политическото си его

06.10.2014 | 19:30 Редактор: Ирина Георгиева
Съставяне на коалиционно правителство е най-добрият вариант за икономиката ни

Коалиционно правителство би било най-печелившо за българската икономика, смятат икономисти. Според финансовите експерти, партиите-победители, трябва да преoдолеят политическото си его, за да се стабилизира енергетиката и икономиката да излезе от стагнация.

Правителство трябва да има, дори и еднолично, категорични са икономистите.

"Едно правителство, което и да е то, дори и да имахме такива резултати, които да дадат право само на една партия, пак основно щеше да бъде. Какво предвижда тя в реформиране на секторите? Защото вредите, които на нас това нереформиране нанасят са толкова големи, че всички социални проблеми и икономически проблеми са станали, минали са отвъд границата, която хората могат да понасят."- заяви проф. д-р Митко Димитров.

Според проф. Белева вече има положителни знаци, че е възможна коалиция в името на националните интереси.

"Другият вариант е по-добрият вариант – зависи каква е платформата с действията, които ще бъдат предприети за решаване на тези проблеми." - коментира проф. д-р. Искра Белева.

Коалиционното правителство е по-добрият вариант и за международните ни партньори. Според икономистите нови избори ще изпратят лошо послание към чуждестранните инвеститори.

"Независимо какъв е цветът на правителство, ако пак така се тръгне и се заобиколят и не маркират и не се признаят проблемите, реакцията няма да бъде добра." - подчерта проф. д-р Митко Димитров.

"Всеки партньор би предпочел да работи със стабилен партньор от другата страна, с партньор, в който политическата и икономическата среда са предвидими, ясни." - допълни проф. д-р. Искра Белева.

Икономистите предлагат новата власт да започне спешни реформи и в секторите, които на пръв поглед са встрани от икономиката – съдебна система, здравеопазване, образование, социални политика. Пробойните в  тези сфери създават порочна среда, която ограничава развитието на българската икономика.