fallback

Днешните избори са съдбоносни за българските политиците, заяви Калин Славов

Ако има някаква съдбовност, то може да ни се наложи да правим избори отново, смята Росен Йорданов

05.10.2014 | 09:08 Автор: Ирина Георгиева

На 5 октомври България избира народни представители в 43 НС. В коментарното студио на България Он Ер "Изборът на България", Калин Манолов разговаря с изпълнителния директор на асоциация „Прозрачност без граници" Калин Славов и психолога Росен Йорданов.

Съдбоносен ли е днешния избор?

Според Калин Славов днешния избор е съдбоносен по-скоро за политиците, които искат да участват в надпреварата, докато за гражданите това са по-скоро рутинни изброи. По него думи сякаш по време на предизборната кампания по-скоро е липсвало политическо послание и търсят по-скоро изборната технология, тази която може да промени цифрите.

Ако има някаква съдбовност, то може да ни се наложи да правим избори отново, смята Росен Йорданов. По негови думи факт е, че е имало вяла предизборна кампания, но тя не е само проблем в политиците, които подценяват българския избирател. Според психолога липсвало е разумността и спокойното излагане на факти.

"Българският избирател не си казва, че трябва да направи най-добрият избор, а си казва и едните и другите са маскари." - смята Йорданов.

Новите изискванията на ЦИК за начина на запечатването на бюлетината вече затрудниха секционно избирателните комисии, алармираха наблюдатели, заяви Славов. Причината за подадените сигнали, той обясни с това, че 30% от членовете на СИК са били сменени ден преди изборния ден.

"ЦИК прие едни методически указания, с които посочи, че бюлетините, които се намира урната без откъснат пореден сериен номер са валидни. Това малко ни озадачи, защото това е задължение на СИК, тя трябва както да откъсне този номер и да постави този печат. Колегите изпратиха информация до мен, че наблюдателите са почнали да подават сигнали за затруднени действия от страна на СИК." - допълни Славов.

Чуйте:

Различното на тези избори е, че е имало добра превантивна дейност, смята Славов. Според него добра идея за следващия път е, ако се направят смесени екипи на различни дирекции. 

Репортерът на България Он Ер Неда Василева се включи в предаването с коментар за гласуването в чужбина:

За този вот има промени за гласуването на сънаридниците ни в чужбина - едно от тях е, че те вече не са длъжни да се регистрират предварително, които са другите нови правила, коментира Росен Йорданов.

Чуйте:

 

 

fallback
fallback