fallback

Образование и предизвикателства

Накъде върви българското образование?

01.04.2014 | 10:14 Автор: Мариета Иванова

В поредица предавания до навечерието на евроизборите заедно ще търсим посоката, към която вървим като нация. Темата на първото ни коментарно студио- „Накъде върви българското образование“, не е избрана случайно. За нас българите образованието на децата ни  е една от най-важните задачи, които си поставяме още щом се наредим  на опашка за място в детската градина. От Вазово време насам годишните изпити на учениците са всенароден национален празник, но и време за тревога за бъдещото на България. Истината е, че доброто образование никога не е било толкова важно, колкото е в наши дни.

В своя публикация списание Bulgaria On Air отбелязва, че когато Финландия започва да провежда мащабни и скъпи реформи в образователната си система през 80-те , брутният и вътрешен продукт не надхвърля 50 милиарда долара. Днес - две добре образовани поколения по-късно, той е над 250 милиарда.

Има още редица неоспорими доказателства,че доброто образование е най-важния стълб на икономическия растеж. Инвестицията в следващото поколение  е инвестиция, която винаги се отплаща богато.

Как да се променя образователната система, така че да отговоря на изискванията на времето? Имат ли цялостна визия за развитието на българското образование политическите партии?

Какви закони и модели ще ни направят по-успешни в бизнеса, по- креативни и по търсени на европейския и световен трудов пазар?

По темата българско образование гости в студиото  са:

  • Милена Дамянова - бивш заместник-министър на образованието, депутат от Политическа партия  ГЕРБ, член на парламентарната Комисия по образованието и науката
  • Валентина Богданова - специалист по образование, наука и политики за децата и младежта, член на парламентарната Комисия по образованието и науката от БСП
  • доц. Веселин Методиев- вицепремиер и министър на образованието и науката в правителството на  Обединените демократични сили и настоящ преподавател в Нов български университет.

 

fallback
fallback