По-добра Европа: Как да учим в чужбина

Автор: Боби Петров

18.06.2014 | 12:39
По-добра Европа: Как да учим в чужбина

Автор: Боби Петров

 

Ако сте на 18 и искате да учите, например във Франция, не е достатъчно просто да си подадете документите в някой университет в Париж.

Ако сте учител и искате да преподавате, например в Германия, не може да отидете там само с трудовата си книжка. Според законодателството на ЕС ви е нужен специален сертификат. А за да се сдобиете с него трябва да посетите Националния център за информация и документация към МОН. Същият сертификат ви трябва и ако вече сте завършили средното си или висше образование някъде в Европа и сте решили да се върнете да работите у нас.

Ваня Грашкина – изп. директор на НАЦИД, смята, че всички български и чужди граждани, които са учили в чужбина и желаят да работят в България би трябвало да преминат през процедурата, която организира нейният център.

„Нашият център има и задачата в чужбина да предоставя на всички интересуващи се компетентни органи информация за системата на образование в България, с образователните степени, които дават нашите университети. Така че, когато български младежи и граждани искат да се реализират в чужбина, ние им помагаме и за това като удостоверяваме на какво ниво по европейската квалификационна рамка се равнява тяхното образование и тяхната квалификация“ - обяснява Грашкина.

„Например професията учител, в България е нерегулирана професия, а във всички европейски страни е регулирана. И за да може едно лице да стане учител, след като е придобил у нас своята професионална квалификация, за да му е лесно да започне работа в чужбина, ние издаваме тези удостоверения, те се представят пред съответния компетентен орган в чуждата страна и човек започва бързо работа“, казва още Ваня Грашкина.

„Ние заварихме по-тромава процедура и тежка процедура, отнемаща повече време. В периода, в който ние се занимаваме с9 процедурата, успяхме по проект, който спечелихме по ОП Административен капацитет, да направим тази услуга и електронна, така че гражданите да могат да подават документите си и по електронен път. Чрез единната електронна услуга те могат да следят състоянието на тяхното заявление, много бързо да научат крайния резултат и да получат удостоверението,което ние издаваме също по електронен път. Така че, в резултат на реализирания вече проект, процедурата отнема максимум до два месеца – от подаването на заявленията.“

 

 

До момента със специалните удостоверения човек се сдобиваше след посещение във въпросния център към МОН и тромава процедура по попълване на куп документи. От Националния център за информация и документация обаче печелят европейски проект по оперативната програма „Административен капацитет“ и тромавата процедура се превръща в бърза и изцяло електронна – чрез попълване на бланка в интернет сайта на центъра.

 

 

Ръководител на проекта е Вержиния Цанкова.

„Нашата основна идея е с цел облекчаване на гражданите – всички административни услуги да станат електронни и лицата само по електронен път да се сдобиват със съответните документи. Без да има нужда вече да идват до офиса ни“, казва тя

 

„Ние ще изградим такава информационно-комуникационна среда, с която да предоставяме чрез единен портал всички административни услуги като електронни. По този начин много по-лесен ще бъде достъпът на гражданите до нашия център чрез интернет страницата му“, обяснява Цанкова.

Пазарът на образование в Европа е огромен и има много рекламирани университети в кавички, които не дават истинско висше образование, но заблуждават младежите, които след това се оказват без истинска диплома.

„Ние можем да им бъдем полезни и с това, че бихме ги ориентирали към университет, който е легитимен и е част от системата за висше образование в съответната страна“ - смята Ваня Грашкина – изп. директор на НАЦИД

 

От Центъра към МОН издават и удостоверения за над 5 хиляди професии. Като човек може да работи законно в Европа само чрез тях.

„Например фризьори, козметици, учители, инженери. Всички професии, които у нас не са регулирани, но са регулирани в съответната страна, те могат да дойдат при нас и да получат удостоверения“, убедена е Цветкова.

60 лева е цената на удостоверение за образование или работна квалификация в рамките на два месеца. 120 лева струва изработката му за период от 10 дни.