fallback

Ролята на бизнеса в превенцията на трафика на хора

Трафикът на хора с цел експлоатация е третата в световен мащаб индустрия след наркотиците и оръжието

30.06.2014 | 10:41 Автор: Теодора Георгиева

Автор: Теодора Георгиева

 

В Европейския съюз над 880 000 души на година стават обект на експлоатация - най-често в селското стопанство, строителството и домашната работа.

Тези факти са причина през 2005 г „Ла страда интернешънъл“ да създаде европейска платформа на неправителствени организации. Целта й е да обедини усилията на хората, които работят по превенция и закрила на жертвите на трафик.  В платформата членуват организации от Беларус, Чехия, Македония, Молдова, Полша, Украйна, Холандия. Съвсем отскоро към нея се присъедини и България посредством „Асоциация Анимус“. Неслучайно домакин на тазгодишната среща беше София, тъй като страната ни е сред държавите с най-висока трудова миграция  в Европа, ниски доходи и висока безработица.

Асоциация Анимус е известна с предоставянето на услуги на пострадалите от принудителен труд. До сега компанията е работила в сферата на сексуална експлоатация  и е развила цял набор от програми за подкрепа на пострадалите -  горещ телефон, кризисен център, социална и психологическа подкрепа. Днес обаче фокусът се разширява до борба с трафика на трудова експлоатация.

На международната среща беше засегната нова тема - бизнесът и неговата социално-отговорна роля в отношенията на принудителен труд.

 

fallback
fallback