Какво очаква пазарът от ФЕД?

Коментар на Вероника Денизова от България Он Ер и Бойчо Попов от Investor.bg в студиото на Инвестор Live

15.09.2015 | 18:06 Редактор:
Какво очаква пазарът от ФЕД?
Какво очаква пазарът от ФЕД?

Икономистите на Goldman Sachs може и да не очакват Федералният резерв на САЩ (Фед) да увеличи лихвените проценти преди декември, но капиталовите стратези на банката вече подготвят клиентите си за може би първото им повишение от близо десетилетие, съобщава Bloomberg, цитирани от Investor.bg.

В съобщение от края на миналата седмица Дейвид Костен и екипът му представят акциите, които инвеститорите биха искали да притежават или да избягват, когато лихвените проценти се вдигнат. Стратегията на Goldman се базира върху идентифицирането на компании, които вероятно ще бъдат най-малко засегнати от повишаване на лихвените проценти и тези, които биха усетили натиск от по-високите разходи за финансиране. 

Компаниите, които Goldman препоръчва като част от „кошницата си с висококачествени акции“ (High Quality Stock basket), са: Chipotle, Dollar Tree, Pepsi, Kinder Morgan, BlackRock, Google, Apple, Priceline, Oracle и Wells Fargo.

По отношение на акциите, които е по-добре да бъдат избягвани, Костен и екипът му казват, че това са компании с големи дългове с плаващи лихвени проценти, тъй като разходите за финансиране вероятно ще се повишат, щом Фед възстанови лихвените проценти от нулевите им нива.