Износът ни за ЕС с първи спад от 8 месеца

Коментар на Мартин Илиев от България Он Ер и Свилен Колев от Investor.bg в студиото на Инвестор Live

11.09.2015 | 18:06 Редактор: Делян Петришки
Износът ни за ЕС с първи спад от 8 месеца

Актуалните данни на Националния статистически институт за търговското салдо разкриват няколко положителни и няколко отрицателни тенденции, пише Investor.bg.

Ако започнем с негативните, то първата е, че през юли износът само за държавите членки на Европейския съюз спада за пръв път от 8 месеца. Вторият отрицателен извод е, че ръстът на общия износ е най-бавният също от 8 месеца насам, с което приносът му за икономическия растеж през третото тримесечие се поставя под въпрос, макар че е прибързано да съдим само от данните за един месец.

Третата лоша новина е, че НСИ не ревизира данните за износа за миналата година в положителна посока, с което 2014 година остава първата с понижение на експорта за последните пет години. 

Добрите новини са, че, първо, през юли все пак има растеж на общия износ, което ще позволи на експорта да остане един от основните двигатели на икономиката през 2015 г. Втората добра новина е, че прирастът на експорта в седмия месец се дължи изцяло на търговията с трети страни. Там основни търговски партньори са държави с икономически проблеми и евтини валути като Турция, Русия и Китай, но по-скъпите за тях евро и американски долар очевидно са добре дошли за българския експорт.

Третата добра новина от данните е, че вносът продължава да расте, което е сигнал за едно по-силно вътрешно търсене – факторът, който също до голяма степен подкрепи икономическия растеж през второто тримесечие.