fallback

Равносметката от една напрегната седмица за пазарите

Коментар на Делян Петришки от България Он Ер и Свилен Колев от Investor.bg в студиото на Инвестор Live

21.08.2015 | 17:49 Автор: Делян Петришки

Американските акции поевтиняват рязко в началото на търговията в петък, като удължават загубите, инкасирани от последните дни. Опасенията относно отслабването на глобалния икономически растеж продължават да потискат инвеститорското настроение, пише Investor.bg. Така разпродажбите от Азия и Европа се пренесоха с пълна сила и на Wall Street. 

„Несигурността относно Китай и общото негативно настроение натежават на пазара. Липсват положителни икономически новини, които да мотивират купувачите“, коментира главният пазарен стратег на JPMorgan Funds Дейвид Кели пред CNBC. „Обаче няма нищо негативно пред перспективите за растежа на американската икономика“. 

Но дори и да е така, то перспективите пред щатската икономика се оказват безсилни да прекъснат масираните разпродажби на рискови активи. Подобно на Европа днес, когато общият индекс на мениджърските покупки за еврозоната показа ускоряване през август. За сметка на това, европейският пазар на акции навлезе отново в корекция, а широкопредставителният регионален индикатор ще запише най-голямата си седмична загуба за 2015 година. 

 

 

fallback
fallback