fallback

Докога ще продължи "мечият" пазар при златото

Коментар на Мартин Илиев от България Он Ер и Димитър Вучев от Investor.bg в студиото на Инвестор Live

31.07.2015 | 13:44 Автор: Делян Петришки

Суровините могат да приключат юли с невиждано от септември 2011 понижение на цените. Тове се дължи основно на подновения натиск върху петрола и златото, както и на излишъка от суровини в цялостен мащаб. Конкретно за Брента и американския лек суров петрол, то юли ще се окаже вероятно най-лошия месец за договорите през 2015 с понижения от над 19 и 18% съответно.

Ситуацията при медта, която пряко засяга и износа на България, също не е розова. Тя се е обезценила с 10% през юли, като цената падна до 6-годишно дъно в началото на седмицата. Търсенето на мед от Китай отслабва, а запасите от мед на Лондонската борса за метали са се удвоили през последната година. По оценка на аналитици, запитани от Блумбърг, добивът на мед остава печеливш за 90% от компаниите при сегашните цени на суровината. Котировките трябва да паднат с още 24%, за да принудят бизнеса да започне със свиването на обемите произвеждан метал.

Суровинният индекс на Блумбърг е надолу с 10% за месеца, а само допреди седмица той се приземи на 13 годишно дъно. Индексът, в която кошница влизат 22 стоки, се е обезценил с 11% през 2015.

Освен Китай и сигналите за забавяне на икономическия растеж в страната, върху суровините тежи и поскъпването на щатския долар, поради което привлекателността на инвестициите в суровини отслабва. 

 

fallback
fallback