Идват ли леки дни за Русия?

Коментар на Вероника Денизова от България Он Ер и Димитър Вучев от Investor.bg в студиото на Инвестор Live

29.07.2015 | 17:03 Редактор: Делян Петришки
Идват ли леки дни за Русия?

Групата Газпром ще извлече 414 милиарда кубически метра природен газ през 2015, очакват от Министерството на икономическото развитие на Русия. Ако прогнозата се сбъдне, то това ще бъде най-ниският обем в цялата история на компанията. А само през юни от Газпром обещаха добив на 450 милиарда кубически метра, коментират от Ведомости.

Добивните мощности на руския газов монополист са за 617 милиарда кубически метра, което ще рече, че една трета от капацитета на Газпром ще остане неизползвана.

Увеличаването на мощностите е в центъра на стратегията за развитие на Газпром, откакто Алексей Милер пое кормилото на управление през 2002. Но това не бе самоцел, защото самата Европа даваше сигнали, че ще расте нуждата от внос на руски газ в Европейския съюз. Оптимистичните прогнози за развитието на руския газов монополист обаче са на път да се разбият на пух и прах.

Износът на гиганта през 2014 е с 40 милиарда кубически метра под цифрите от 2008, а продажбите в Русия са се свили с 90 милиарда. Наслагването на много неблагоприятни фактори повдига въпросът и за ефективността на инвестициите на Газпром за 40 милиарда долара в ненужни към този момент проекти на компанията. Всъщност около 40 млрд. долара е пазарната капитализация на Роснефт на Московската фондова борса, посочиха от Ведомости.