НС промени закони заради КТБ

Коментар на Делян Петришки от България Он Ер и Свилен Колев от Investor.bg в студиото на Инвестор Live

21.07.2015 | 18:02 Редактор: Делян Петришки
НС промени закони заради КТБ

Парламентът прие единодушно на първо четене промени в Закона за банковата несъстоятелност (ЗБН) и Закона за независимия финансов одит (ЗНФО), внесени от Менда Стоянова от ГЕРБ и група народни представители. Промените са основно продиктувани от процеса по несъстоятелност на Корпоративна търговска банка.

Отделно, в  съобщение до медиите малко след гласуването на промените в ЗБН синдиците на КТБ (н) уведомиха, че удължават с още 25 дни срока за изготвяне на списъка на приетите вземания към банката, считано от утре, 22 юли.  

Удълженият срок ще даде възможност на синдиците на КТБ (н) да направят по-подробен анализ на мотивите, с които кредиторите искат да бъдат включени в списъка на предявените вземания към банката както по отношение на претендираните суми, така и по наличието на правно основание за това. По-детайлното им разглеждане ще съдейства за по-добра защита правата на кредиторите по отношение предявените от тях вземания към КТБ (н), се казва в съобщението. 

Синдиците се възползваха вече веднъж от възможността за удължаване на срока, предвид  огромния обем работа, припомнят от Investor.bg.