Хроника на един предизвестен срив

Коментар на Мартин Илиев от България Он Ер и Свилен Колев от Investor.bg в студиото на Инвестор Live за срива на китайските акции

07.07.2015 | 18:06 Редактор:
Хроника на един предизвестен срив
Хроника на един предизвестен срив

Краткотраен беше ефектът от правителствените мерки на китайския капиталов пазар. След като на 6 юли регистрираха леко повишение, днес китайските акции продължават да поевтиняват.

Шанхайският съставен индекс се смъкна с процент и 20 във вторник, като най-големи загуби записаха компаниите от газовата индустрия, водоснабдяването и доставчиците на комунални услуги, плюс търговците на дребно и производителите на хардуер.

Другият китайски континентален индекс - Шънджън компонент, също завърши надолу, изтривайки внушителните 5,8 на сто. По-притеснителното е, че пазарните участници започват да свикват с подобни загуби на китайския капиталов пазар.

В своите анализи експертите вече се питат не до кога ще продължи низходящият тренд, а дали ще бъде с по-бавен темп или под формата на свобоно падане, както е в момента. Дочуват се и гласове, че мерките предприемани от страна на официален Пекин не са достатъчни и трябва да се действа по-мащабно.