Куба - политическият завет на президент Обама

Коментар на Делян Петришки от България Он Ер и Бойчо Попов от Investor.bg в студиото на Инвестор Live

01.07.2015 | 17:57 Редактор: Делян Петришки
Куба - политическият завет на президент Обама

Коментар на Делян Петришки от България Он Ер и Бойчо Попов от Investor.bg в студиото на Инвестор Live

САЩ и Куба достигнаха до споразумение да отворят отново посолствата си и да възстановят дипломатическите си отношения, прекъснати преди повече от пет десетилетия. 

Около шест месеца след като американският президент Барак Обама и кубинският президент Раул Кастро отбелязаха дипломатически пробив, Обама обяви от Белия дом днес, че щатското знаме ще се вее в Хавана още през това лятото. Междувременно началникът на американската мисия в Хавана, Джефри Делорентис, представи дипломатическа нота на външния министър на Куба за възстановяването на отношенията между бившите съперници от Студената война.

Посолството в Хавана, като най-висша степен на дипломатическо представителство, може да предложи известна увереност на американските компании с интерес към инвестиции в Куба и да помогне да се улесни пътят към повече – макар и все още силно ограничени, пътувания до острова от страна на американски граждани, пише Investor.bg. 

По линия на спорния въпрос за вдигането на икономическото ембарго над Куба, Барак Обама е оптимист, че Конгресът може да го отмени.  

Откъс от изявлението на президента на САЩ Барак Обама на 1 юли 2015:

"Преди повече от 54 години, в разгара на Студената война САЩ затвори посолството си в Хавана. Днес мога да съобщя, че САЩ реши официално да установи дипломатически отношения с република Куба и да отворят посолствата в нашите две страни.

Това е историческа стъпка към нормализиране на отношенията с кубинското правителство и народ и за започване на нова глава с нашите съседи от двете Америки.

Когато САЩ затвори посолството си през 1961 едва ли някой е очаквал, че ще мине почти половин век, преди да отвори отново. В края на краищата нашите две страни са разделени само от 90 мили и съществуват дълбоки семейни и приятелски връзки между нашите народи. Но между нашите правителства имаше дълбоки различия. И някой път си позволявахме да попаднем в капана на някои наши действия".

Цялото видео е тук.