ФЕД още не смее да увеличи лихвите

Коментар на Вероника Денизова от България Он Ер и Димитър Вучев от Investor.bg в студиото на Инвестор Live

18.06.2015 | 18:06 Редактор: Делян Петришки
ФЕД още не смее да увеличи лихвите

Потребителските цени в САЩ отчитат през май най-големият си ръст за повече от две години в резултат на по-високите цени на бензина. Това предполага, че тенденцията към дефлация в резултат на промените в цените на енергията вероятно е на път да приключи, съобщава Ройтерс.

Така нареченият базов CPI, който не включва хранителните и енергийни разходи, се повиши с 0,1%, което е най-слабият му ръст от декември насам, след като през април нарасна с 0,3%. През 12-те месеца до май базовият индекс отчита увеличение от 1,7% след отчетено годишно повишение от 1,8% през април.

С оглед затягането на пазара на труда, което се очаква да стимулира по-силен растеж на заплатите, промяната в основния инфлационен натиск вероятно няма да повлияе на решението на Федералния резерв (Фед) за повишение на лихвените проценти по-късно тази година.

Американската централна банка в сряда отчете стабилизиране на цените на енергията и изрази увереност, че инфлацията ще започне плавно да се придвижва към целта си от 2%. Фед не е променял лихвения процент по краткосрочните заеми близо до нулата от декември 2008 г. насам, информира Investor.bg.