fallback

SOFIX - аутсайдер в ЦИЕ и през май

Коментар на Делян Петришки от България Он Ер и Свилен Колев от Investor.bg в студиото на Инвестор Live

02.06.2015 | 18:51 Автор: Делян Петришки

Големи и ключови корпоративни сделки, в които главен участник е държавата, геополитическо напрежение и политическо недоверие. Това са само част от факторите, които движат голяма част от капиталовите пазари в региона на Централна и Източна Европа (ЦИЕ).

Въпреки че у нас държавата не предлага дялове в ключови предприятия на борсата, няма военно положение и що-годе цари политическа стабилност, водещият индекс на сините чипове на Българска фондова борса – SOFIX, бележи нови спадове. През май той запазва 17-ата си позиция сред най-добре представящите се индекси в региона, чието представяне Investor.bg следи. От началото на годината обаче борсовият измерител губи още от стойността си.

Иначе казано - през май SOFIX се оказва третият най-зле представящ се борсов показател след индексите на Украйна и Русия. През месеца родният индекс изгуби 3,93% от стойността си, за да затвори при 482,92 пункта. На фона на конфликтите основният украински индекс PFTS се понижи с 6,3%, а изпрати май със спад от 4,7 на сто.

Всъщност, за борсите в ЦИЕ месец май се оказва колеблив, тъй като от 19 пазара, чието месечно изменение Investor.bg следи, водещите индекси на само 6 от тях отчитат ръстове, като при това – скромни. 

 

fallback
fallback