Йемен разтърси петролните пазари

Коментар на Делян Петришки от България Он Ер и Димитър Вучев от Investor.bg.

26.03.2015 | 19:27 Редактор: Делян Петришки
Йемен разтърси петролните пазари

Рязкото поскъпване на петрола в четвъртък 26 март 2015 е спекулативно и се случва в момент, когато има изтегляне на капитали от пазара на акции, коментира Димитър Вучев от Investor.bg. 


Въздушните удари на Саудитска Арабия и нейните съюзници, започнали на 26 март 2015 предизвикаха умерен ръст в цената на петрола от 3 долара за барел, въпреки че Йемен играел маргинална роля в глобалния петролен пазар.

Йемен произвежда по 130 000 барела дневно, според американската агенция за енергийна информация /EIA/, около 0,1% от глобалното производство и също толкова, колкото Италия или Канзас.

Йемен има обща граница с ЮЗ част на Саудитска Арабия, но насилието в региона не представлява заплаха за саудитските петролни полета, концентрирани в СИ част на кралството.

Йемен обаче контролира Баб-ел-Мандебския пролив, между Арабския полуостров и Африка, при Аден – входът за Червено море от Индийския океан.

През Баб-ел-Мандебския пролив преминават средно по 4 млн. барела петрол дневно на път от основните петролни находища в Персийския залив към рафинериите на брега на Средиземно море и Западна Европа.

Подобно на Ормузкия пролив и проливът Малака, Баб-ел-Мандеб е един от потенциалните „критични райони“ за глобалния петролен пазар, според EIA.

Чуйте коментара на Делян Петришки от Bulgaria On Air и Димитър Вучев от Investor.bg в ежедневното кратко коментарно пазарно предаване Investor LIVE.