Как ще рефлектира нарастването на китайската икономическата мощ върху юана?

Коментар на Мартин Илиев от България Он Ер и Свилен Колев от Investor.bg в Инвестор LIVE

18.11.2014 | 18:44 Редактор:

Преди месец МВФ публикува данни, че китайската икономика вече е най-голямата в света, измествайки САЩ от лидерската позиция, съобщава журналистът на България Он Ер Мартин Илиев . По нейни думи това е събитие, което не учуди анализаторите с оглед на впечатляващия и постоянен икономически растеж на поднебесната империя през последните десетилетия. То обаче насочва вниманието към един друг въпрос. Как ще рефлектира нарастването на икономическата мощ на китайската народна република върху позициите на нейната национална валута – юана, на световните валутни пазари. Имаме ли основание да търсим подобна завсимост и какви са перспективите в обозримо бъдеще все по-голяма част от международните транзакции да се извършват в юани? 

Нека разгледаме отначало потенциала на китайската парична единица да се превърне в световна резервна валута. Какви са тендециите в тази насока и какво ни разкриват действията на основните пазарни участници?

"Анализаторите казват, че има потенциал юана да се превърне в резервна международна валута, но какво стои зад това? Може би до някаква степен са преувеличени до някаква степен изказванията, защото делът на транзакциите, които се извършват в юани е изключително малък, макар че той расте. За последната година например от 13-та позиция на класацията на Swift по осъществени международни разплащания, юана се изкачва на 7 място - с дял от 1,72% от всички транзакции, които се случват в световен мащаб." - коментира Колев.
 
Кои са факторите, които допринасят за това инвеститорите да считат юана за сигурно убежище?

В следващия видео материал: