fallback

Японската икономика изпитва затруднения да се изправи на краката си

Коментар на Мартин Илиев от България Он Ер и Димитър Вучев от Investor.bg в Инвестор LIVE

17.11.2014 | 20:11 Автор: Ирина Георгиева

Японската икономика изпитва все по-сериозни затруднения да се изправи на краката си, коментира журналистът Мартин Илиев. По негови думи на 17 ноември националното статистическо бюро в Токио, публикува данни, че през третото тримесечие на годината страната е изпаднала в рецесия. Тази новина идва в момент на засилена политическа динамика и неясноти около бъдещето на правителството. Освен това внася допълнително съмнение, че широко-прокламираната икономическа програма на японския министър председател  Шиндзо Абе има потенциала да доведе до положителен резултат.

Какво е текущото състояние на икономика в страната на изгряващото слънце и какъв очакваме да е политическия отговор? Има ли опасност да станем свидетели на още едно „загубено десетилетие? 

С колко се е свила японската икономика за последното тримесечие, спрямо предходното и  с колко на годишна база? И какви други макроикономически данни изнесе националното статистическо бюро?

"Основният фокус беше основно върху икономическото представяне през третото тримесечие - 0,4% е спадът спрямо предходното и 1,3% на годишна база. По този начин след понижението през второто тримесечие, което беше доста силно с повече от 7%, двете последователни тримесечия на спад, изпратиха японската икономика в рецесия. Това е доста негативен сигнал на фона на политическите неуредици в страната и реакцията на пазарите бяха мигновенни още от началото на тази седмица." - коментира Димитър Вучев от Investor.bg. 

Премиерът Абе се завърна на власт през 2012г. с мащабна програма за съживяване на стопанската активност, отбеляза Илиев. Анализаторите започнаха да наричат тази съвкупност от амбициозни мерки Абеномика, която трябваше да представлява комбинация от крайно гъвкава парична политика, високи публични разходи и реформи.Изглежда обаче, че този план не проработи.

Има ли индикации, че макроикономическите неуспехи, ще предизвикат промяна в курса, или поне неговото забавяне? Знаем, че се очаква увеличение на данъка върху потреблението през октомври месец догодина.

"Всъщност голямото сътресение, което стана през второто тримесечие, спад на годишна база на икономиката с повече от 7%, дойде в следствие на покачването на данъка върху продажбите от 5% на 8%." - обясни Вучев.

Нестихват спекулациите , че премиерът Абе ще свика предсрочни избори. Междувременно и един друг актьор е много активен на японската сцена. Имам предвид Централната банка на страната, която обяви, че ще увеличи обема на количествените си улеснения от 60-70 трилиона йени на 80 трилиона йени. Какви биха били ефектите от подобно действие?

Отговорът в следващото видео:

 

fallback
fallback