fallback

Светът живее на заем

Коментар на Аспарух Йорданов

05.02.2015 | 19:07

Live Коментар от 05 февруари 2015

 

След експлозията на лесни заеми в годините на бума, довели до голямата катастрофа и рецесията от 2007-08, повечето правителства - особено тези на богатите развити страни - заявиха, че ще започнат работа по политики, които ще доведат до по-голямо спестяване, намаляване на дълга и намаляване на задлъжнялостта.

Те намекнаха, че ще насърчават предпазливостта, така че сумата от дълга на домакинствата, бизнеса и държавите като цяло - да намалее.

И така, какво всъщност се случи с глобалния дълг?

Според ново проучване, проведено от консултантския институт McKinsey Global, световният дълг е нараснал с $57tn или 17 процентни пункта от БВП на света от 2007 г. насам, за да достигне $199tn като цяло, или това е еквивалентно на 286% от глобалния годишен доход.

А с най-голям принос за нарастването и повишаването на глобалната задлъжнялост са държавните дългове, които са се увеличили с $25tn през тези седем години.

Прави впечатление, че от най-напредналите 47 големи икономики, само пет - Израел, Египет, Румъния, Саудитска Арабия и Аржентина - действително са успели да намалят дълговете си.

Но пък при пет страни се наблюдават огромни повишения в тяхната задлъжнялост: дълговете на Китай са се повишили с 83 процентни пункта, на Португалия със 100 пункта, Гърция със 103 процентни пункта, в Сингапур - 129 процентни пункта и Ирландия със 172 пункта.

 

Целият коментар във видеото:

facebook.com/bgonair.live

 

fallback
fallback