Токсичната комбинация на тероризма

Коментар на Аспарух Йорданов

04.02.2015 | 21:11
Токсичната комбинация на тероризма

Коментар Live от 04 февруари 2015

 

Днешният тероризъм е далеч от това, което изглеждаше само допреди 14 години, в навечерието на атентатите в САЩ от 2001 година.

Той е опасен и мощен по нови начини; и вече се доказва като съблазнителна люлка за голяма част от света, затънала в бедност и гняв.

Какво се случва?

Комбинацията между земя, пари, набор от инструменти и не на последно място - лесният достъп до Запада, поставя нови опасности.

Разбира се, терористите са имали тези предимства и в миналото, но никога не сме ги виждали преди, комбинирани с такава сила или в такъв мащаб.

Първо, терористите вече притежават обширни площи земя - и го направиха, за тревожно кратък период от време.

Оценките се различават в това колко територия реално контролира Ислямска държава в Ирак и Сирия, като се започне от нещо с размерите на Белгия до нещо с размера на Йордания; измерено по различен начин, общата територия се изчислява, че ще се разшири с над 400 мили от Алепо, Сирия, до покрайнините на Багдад, Ирак.

Можем да спорим за подробностите колко точно земя бунтовниците всъщност контролират и регулират, спрямо това, което те заявяват като тяхно или където те просто показват присъствие.

Ключовият момент е, че терористите изглежда са се фокусирали върху нещата, които имат най-голямо значение - населени центрове, пътища, обществени услуги и военни обекти, които им дават по-голямо влияние върху местното население, в сравнение с това, което сирийските или иракските официлани власти имат.

 

Целият коментар във видеото:

facebook.com/bgonair.live