fallback

Петролът на раздора

Коментар на Аспарух Йорданов

03.02.2015 | 21:46

Коментар Live от 03 февруари 2015

 

Петролните пясъци в Канада, както и 167 милиарда барела петрол в запаси - предвещаваха безпрецедентна експанзия през последното десетилетие в бизнеса със суровината.

Но харчовете за приблизително $155 милиарда изненадаха индустрията с необичайно високи производствени разходи.

Днес, операторите на нефтените пясъци се борят да ограничат щетите, предизвикани от цените на суровия петрол, които кръжат близо до седем-годишното дъно.

Suncor, най-големият оператор в района, обяви плановете си да елиминира около 1000 работни места, най-вече сред подизпълнителите.

Shell Canada съобщи, че ще намали работната си сила в Канада с около 10 процента.

Cenovus Energy добави, че ще намали разходите си за инвестиции с 27 на сто, както и ще отмени плановете за два проекта за разширения в петролните пясъци.

Съкращенията, все пак, не е задължително да се трансформират в по-ниско производство.

Всъщност добивът в пясъците се очаква да се увеличи с 25 на сто, до почти 5 милиона барела на ден, поне според януарските оценки на Канадската Асоциация на Нефтените Производители, отчасти благодарение на нови проекти, които пристъпват към производство.

Огромните проекти са твърде трудни, за да бъдат просто спрени, а фирмите трябва да продължат да изпомпват суров петрол, за да покрият големите си дългове, заради похарчените милиарди долари в инвестиции.

Те също така не искат да отстъпят пазарен дял на производителите в други страни.

Въпреки че производството може да запази темповете си на работа, големият въпрос е - дали производителите могат да се пречупят, дори и при текущите цени?

 

Целият коментар във видеото:

facebook.com/bgonair.live

 

fallback
fallback