fallback

ЕЦБ - смело напред!

Коментар на Аспарух Йорданов

15.01.2015 | 00:00

Коментар LIVE на 15 януари 2015, от Аспарух Йорданов.

Преди дни излезе становище на съда във Франфурт, според което вече е почти сигурно, че Европейската централна банка ще обяви важен пакет от икономически стимули през следващата седмица, след месеци на спорен вътрешен дебат.

Но все още остава много голяма загадката, как точно банката ще прибегне към количествените улеснения - закупуването на държавни облигации в голям мащаб, с цел да налее пари в икономиката.

Централната банка все още трябва да вземе решение за размера и окомплектоването на облигации, включително дали трябва да се избягват рискови държави като Гърция.

ЕЦБ ще трябва също така да се прекоси трънливите политически въпроси, като опасенията на Германия, чиято опозиция срещу ЕЦБ в тази насока, отдавна е основна пречка за действие.

Сега е моментът на истината за централната банка и един сериозен тест за председателя й Марио Драги, който трябва да определи точните детайли, без да оставя никакво съмнение върху решимостта си, както и върху институцията като цяло, която е нагърбена да даде нов тласък на икономиката на еврозоната.

Ако предложената програма не е достатъчно голяма или достатъчно всеобхватна, то тя може да не проработи, нито да съживи региона.

 

Целият коментар във видеото:

facebook.com/bgonair.live

 

fallback
fallback