fallback

Меркел заглажда гръцката Сириза

Коментар на Аспарух Йорданов

14.01.2015 | 19:11

14 януари 2015

 

Изправена пред набиращата все по-голяма популярност гръцка опозиционна партия СИРИЗА, която изисква Европа или да намали дълговете на Гърция или да гледа как Гърция излиза от еврозоната – германският канцлер Ангела Меркел не примигна.

Тя от своя страна обяви, че останалата част на Европа може да се справи и без Гърция, като по този начин Меркел неутрализира позицията на уговорки, на която Сириза се надяваше.

Това беше все пак един добър опит, но кредиторите на Гърция – най-вече  правителствата на северните страни от Европейския съюз, Международния валутен фонд и Световната банка – не се възмутиха особено от гръцките заплахи.

Заплахите на СИРИЗА са донякъде сходни с тези на самоубиец, който стои на перваза, заплашвайки да скочи, ако не му бъде платено.

Ако това беше станало преди три години, Гърция можеше да повлече много повече кредитори след себе си. Все още има кредитори обвързани с Гърция в момента, но те се промениха.

Кредитори на Гърция са правителствата и международните организации, а не банките и пенсионните фондове, нито дружествата, чиито евентуален крах веднага щеше да засегне милиони граждани, предимно в северните европейски страни - по-силните от партидата, които държат кесията на ЕС.

 

Целият коментар във видеото:

facebook.com/bgonair.live

 

fallback
fallback