Равносметка в Евро

Коментар на Аспарух Йорданов

05.01.2015 | 18:49
Равносметка в Евро

05 януари 2015

 

С настъпването на новата 2015та, можем да направим една равносметка за последните 5 години за еврозоната.

Някак си тя изглежда от една страна по-силна, в сравнение с 2010, но от друга страна в редица параграфи – тя е и много по-слаба.

Няма начин да не започнем с поглед към Гърция.

Е, еврозоната е по-силна с това, че въведе финансови буфери, които да абсорбират загубите, които ще бъдат генерирани, ако Гърция реши едностранно да преосмисли дълговете си, а и дори да излезе от еврозоната - което би могло да се случи, ако Сириза спечели изборите на 25 януари.

Би било изключително вредно за икономическото доверие, ако гръцкото състояние остане все така непроменено.

Но този път няма да има ефекта на доминото и срутване на банки и икономики, а загубите от официалните заеми на Гърция ще бъдат споделени в един подреден начин между правителствата от еврозоната.

Банките са добре капитализирани, а налице е и по-ефективна система, която упражнява контрол и  ги предпазва – така нареченият "банков съюз", създаден през миналата година.

Що се отнася до други правителства от еврозоната, които бяха значително финансово претоварени – Португалия, Ирландия, Испания и Кипър, те вече не са под такава опасност, в каквато бяха.

Те също няма да бъдат изоставени от своите кредитори.

Но еврозоната в същото време е фундаментално по-болна, отколкото е била през 2010 г. - с това, че тя доказа за себе си, че не може да расте и да се възстановява, дори когато САЩ и Великобритания отбелязват значителна и трайна икономическа експанзия.

 

Целият коментар във видеото:

facebook.com/bgonair.live