35 години стигат

Коментар на Аспарух Йорданов

18.12.2014 | 19:06
35 години стигат

18 декември 2014

 

Преди 35 години американското правителство наложи дипломатическо и търговско ембарго върху отношенията си с Куба и това беше оценено от редица американски анализатори като една от най-глупавите стъпки в американската външна политика.

Може би не най-разрушителната стъпка – тази “титла” може би ще се присъди на решението за нахлуване в Ирак или пък на международните скандали за подслушванията на NSА.

Но политиката спрямо Куба бе най-нелогичната, защото нямаше абсолютно никакви рационални аргументи, от гледна точка на стратегическия разум или тактическата ефективност.

Един от най-странните геополитически ходове на Вашингтон за повече от три десетилетия, будеше недоумение, особено след като САЩ напълно нормализираха отношенията си с Китай например.

Ако американското правителство може да се договори със страна, управлявана от еднопартийна комунистическа система, с население 4 пъти по-голямо от това на Щатите; и въоръжена с ядрено оръжие, докато е регионален съперник на няколко американски съюзници – какво тогава оставаше за Куба, която на практика може да се види от американска почва?

 

Целият коментар във видеото:

facebook.com/bgonair.live