fallback

RUBикон

Коментар на Аспарух Йорданов

16.12.2014 | 19:08

16 декември 2014

 

Руската икономика е изправена пред все по-големи предизвикателства, според мнозина - заради падащите цени на петрола и санкциите, въведени от Запада и Европа.

Търговията с нефт и газ представляват две трети от износа на Русия и носят на Кремъл близо 530 милиарда долара.

Без тях, Москва би натрупала огромен дефицит в своите търговски и финансови отношения с останалата част от света.

Ето защо централната банка на Русия очаква отлив на капитал от над $100 млрд през тази и следващата година.

Публичните разходи са почти напълно обезпечени от постъпленията, свързани с енергетиката.

В тяхно отсъствие, правителството ще бъде принудено да увеличава задлъжнялостта на страната с повече от 10% на година, по данни на МВФ.

Така че огромните и неустойчиви дефицити при непетролните продукти в публичния сектор и търговията, обясняват защо инвеститорите не искат да се докосват до рублата, дори и с върха на малкото си пръстче.

А западните санкции правят все по-трудно за руската маломерна непетролна икономика да компенсира търговията на страната, така че да я изкара от тази бъркотия.

Не е чудно тогава, че стойността на рублата спадна наполовина през тази година, повече или по-малко в съответствие с акробатичната цена на петрола.

Това повика обратно призрака на високата инфлация - цените вече нарастват с повече от 9% годишно, според официалните анализи.

В същото време Централната банка на Русия очаква икономиката да се свие с около 5 на сто през следващата година. Но дори и наистина да стане така, то курсът на централната банка към повишаване на своята лихвена политика от 10,5 на 17%, изглежда привлекателен.

Този ход може да проработи, за да спре падането на рублата. Но също така може и да засили страховете на инвеститорите, че правителството прави все по-отчаяни и безпомощни опити, в лицето на надигащо се цунами на пазара.

 

Целият коментар във видеото:

facebook.com/bgonair.live

 

fallback
fallback