Досиетата Х

Коментар на Аспарух Йорданов

10.12.2014 | 00:00
Досиетата Х

10 декември 2014

 

Докладът на Сената на САЩ за използваните от ЦРУ техники за разпити показва, че управлението е подлагало заподозрени на мъчения в тайни затвори отвъд океана с години, с това не е постигнало нищо и е лъгало за тях Конгреса и Белия дом.

Докладът е така претъпкан с подробности за варварско и нечовешко отношение, че поставя под въпрос ценностите, залегнали в ядрото на идентичността на нацията, пише британският в. "Индипендънт" след огласяването на скандалния документ.

Нека обаче започнем историята малко по- от рано.

На 4 ноември 1977 г., точно след като легендарният директор на ЦРУ Ричард Хелмс получава условна двегодишна присъда и $2000 глоба за лъжесвидетелстване за американски тайни операции в Чили пред комисията по външна политика към Сената – бившите му колеги от ЦРУ го изпращат с овации в местен клуб. Две шапки са пуснати из стаята, а групата бързо събира повече от достатъчно, за да изплати глобата на техния приятел.

“Братството” на ЦРУ е гордо от своя лидер за това, че е защитил тайните на институцията от тези, които не им е било работа ги знаят, сред които е дори и Комитета по външна политика към Сената.

Страната е в повратна точка в отношенията си със своите шпиони, а арогантността в тази стая е само едно от нещата, които поражда страхове, че ЦРУ е неконтролируемо и се е превърнало в подобие на "престъпна организация”.

 

Целият коментар във видеото:

facebook.com/bgonair.live