fallback

Ще успее ли Абеномиката?

Коментар на Аспарух Йорданов

08.12.2014 | 18:56

8 декември 2014

 

За Япония, икономическите проблеми са това, което предизвика предсрочни избори само две години, след като Шиндзо Абе положи клетва като премиер.

Абе иска доверие за нов мандат, за да продължи политиките си, имащи за цел да съживят третата по големина икономика в света, която е в застой още от  банковата катастрофа в началото на 90-те.

Преди година, точно по това време, Япония даде оценка на първата годишнина от опитите на премиера да съживят икономиката – или така наречения процес - Abenomics.

По това време, първата от трите посоки - образно казано, които представляват основните крила на политиката му - бе "задействана" и изглеждаше, че ще проработи.

Две години по-късно, на прага на предсрочни избори - Абеномиката изглежда е пропуснала  целта си. Най-трудната от трите посоки винаги е била провеждането на структурни реформи, насочени към начина, по който икономиката се конституира и се развива.

Например, как може Япония да повиши производителността си, когато населението й се свива - и респективно това оказва влияние и на работната сила на страната?

Как могат да бъдат привлечени фирмите да инвестират в страна, където търсенето на потреблението е ниско, тъй като застоят продължава вече две десетилетия; а хората се притесняват от вземането на заеми?

 

Целият коментар във видеото:

facebook.com/bgonair.live

 

fallback
fallback