fallback

ЕС: Външна политика между вътрешните спорове

Коментар на Аспарух Йорданов

03.12.2014 | 19:03

3 декември 2014

 

Преди дни полякът Доналд Туск пое официално председателството на Европейския съвет - форума на държавните и правителствените ръководители от Европейския съюз; и така стана първия източноевропеец в историята, който заема този пост.

Независимо дали Туск го осъзнава или не – но в момента той е най-голямата надежда на ЕС за оптимизиране на външната си политика.

Нужно ли е все пак такова оптимизиране?

Известно е, че бившият полски премиер носи амбицията си за външната политика на новата си работа като председател на Европейския съвет, който събира лидерите на ЕС.

Някои хора казват, че той пое поста отчасти, защото това ще му даде възможност да постави полските опасения в центъра на политиките на ЕС, особено в период на конфронтация с Русия, заради Украйна.

И все пак, изглежда нелогично да се твърди, че преминаването към по-общата външна политика трябва да дойде от офиса на председателя на Европейския съвет.

В края на краищата, основните задачи на всеки, който заема тази позиция – са умелото изготвяне на дневния ред на заседанията на Съвета, а също така – тихо и ефективно да преговаря за компромиси по безброй законодателни мерки.

 

Целият коментар във видеото:

facebook.com/bgonair.live

fallback
fallback