fallback

Параграф Н2О

Цената на водата срещу цената на инфраструктурата

15.10.2014 | 17:36

15 октомври 2014

 

В човешкото тяло има около 70 - 75 % вода.

В зависимост от много фактори, като възраст, пол и др., пропорцията може леко да се различава.

С възрастта процентното съдържание на вода в човешкия организъм намалява.

Точно затова водата се счита за един от най-важните елементи в природата, а правилното й използване и съхранение е от жизнено важно значение за цялото човечество, както и за животинския и растителния свят около нас.

Въпреки увеличаващия се брой на населението по Земята, както и все по-голямото използване на вода в производството и индустрията – този важен елемент остава на сравнително нищожна цена, спрямо останалите природни ресурси, които използваме в ежедневието си.

Две трети от земното кълбо е покрито с вода, така че трудно може да се стигне до недостиг на глобално ниво, но когато става въпрос за питейна вода, тогава нещата изглеждат съвсем различно.

Дадени области на света са сухи, в други количествата намаляват, а добивът на ценната течност за бита е изправен пред нови и нови предизвикателства, свързани най-вече със станциите за преработка, както и инфраструктурата на системата, която трябва да осигури наличност на вода само на едно кранче разстояние.

От десетки години вече вървят кампании в почти всички страни по света за това колко ценна е чистата вода, как хората трябва да се замислят върху практиката си на потреблението й – и най-вече, колко много трябва да ценят удобството от това, че в цивилизования свят имаме нещо толкова животоспасяващо, което стига до дома ни без дори да обръщаме особено внимание на това.

Редица закони бяха променени в последните години, забраняващи пилеенето на вода, както и дори поливането на градинки и използването на пръскалки в битови условия.

Дали обаче опасността от засушаване на водоизточниците е реална; и до каква степен потребителите могат да променят нещо съществено, само защото пият по чаша по-малко на ден?

 

Целият коментар във видеото:

facebook.com/bgonair.live

 

fallback
fallback