Мерките срещу Ебола в глобален мащаб

(Не)навременна реакция

13.10.2014 | 16:58
Мерките срещу Ебола в глобален мащаб

09 октомври 2014

 

В ерата на глобализацията, в която живеем - освен комуникациите, стоките и услугите – нещо друго също намира нова почва за развитие, където си пожелае.

Това са вирусите.

В този случай става въпрос за вируса Ебола, който не признава граници или правила, а се движи заедно с неспиращия поток от хора.

Стана ясно, че първият пациент, диагностициран с ебола в САЩ, e починал.

42-годишният мъж се e заразил в Либерия, но e проявил симптоми, едва при пътуването си към дома.

Вирусите пътуват заедно с хората; и е много трудно да бъдат засечени, при положение, че самите им преносители или не знаят за тях, или не искат да си признаят за тях...

Точно затова институциите, които работят на глобално ниво са тези, които трябва да поемат ръководна роля и да вземат по-твърди решения, в интерес на целия свят и в името на здравето и благосъстоянието на всички.

МВФ и Световната Банка; или пък структури като Г20 реално предприемат някакви действия винаги, след като кризата вече отмине.

За съжаление фактите сочат, че всъщност всички тези организации са много слаби във взимането на превантивни мерки, така че кризите изобщо да не се състоят.

Дори и когато се правят промени и се взимат решения за борба с даден проблем – обикновено това става на местно или на национално ниво, докато  методите за борба трябва да бъдат насочени към глобалните решения, които не само предлагат изход от дадена ситуация, а намират път, който трайно премахва съществуващи заплахи – било то по отношение на епидемии и вируси, или пък по отношение на икономически или политически казуси...

Световната Банка разпространи доклад, в който се посочва, че ако вирусът на Ебола пълзи с бавни темпове и се изкоренява само в страните, където е най-силен – Гвинея, Либерия и Сиера Леоне – то тогава цената за западна Африка за справяне с проблема би била около 32 милиарда долара до края на 2015, което всъщност представлява два пъти и половина общия доход за година на трите страни взети заедно.

А това е огромна цена.

 

Целият коментар във видеото:

facebook.com/bgonair.live