Компенсирахме по-скъпия долар с по-евтин петрол: Л. Богданов

Invest/Or със Свилен Колев на 20 март 2015, част 1

21.03.2015 | 09:03
Компенсирахме по-скъпия долар с по-евтин петрол: Л. Богданов

Отражението на по-скъпия долар върху българската икономика, 20 март 2015, Invest/Or седмичното обзорно пазарно предаване по телевизия и радио България Он Ер с водещ Свилен Колев от Investor.bg, част 1.

Коментар на икономиста Лъчезар Богданов от Industry Watch на макроикономическата картина на монетарната политика, която провеждат Федералният резерв на САЩ и Европейската централна банка.

Вижте и първата част на предаването.

Съотношението долар-евро и долар-лев се променя много бързо в последните 15-16г. и българската и европейската икономика се е адаптирала.

Сега виждаме, че българската икономика в много, много, голяма степен прави бизнес и е обвързана с евро-базирани икономики. Единствено трябва да обърнем внимание на енергийния сектор с вноса на петрол и газ от Русия, в долари.

Кредитите и депозитите на българските фирми и домакинства са почти изцяло в лева и евро.

Това, което хората често пропускат да видят е, че когато суровините поевтиняват, доларът се повишава като валута. Динамиката на цената на петрола бе измерение на силата на долара, както преди години бяха на слабостта на долара.

Ние компенсирахме по-скъпия долар с по-евтин петрол и разходите за енергоносители спаднаха, въпреки поскъпването на долара.

Трябва да имаме предвид все повече за преработващата индустрия е, че голяма част от новите успешни български /опериращи в България/ компании са част от огромни международни, сложни вериги на добавена стойност.

Целият разговор с Лъчезар Богданов чуйте във видеото.