Седмичен икономически обзор, Invest/Or 12.12.2014

13.12.2014 | 01:00
Седмичен икономически обзор, Invest/Or 12.12.2014

Седмичен обзор на икономическите събития, подбрани и анализирани от Свилен Колев от Investor.bg в предаването Invest/Or на 12 кедември 2014


България

През октомври общият износ нарасна с 1,9% на годишна база, а вносът – с 4,4 на сто.

Още по темата

Активната търговия с държавите членки на Европейския съюз продължава да подкрепя търговския баланс въпреки последните колебания от септември. През октомври експортът към Европа расте с 4,8%, а вносът – с 9% на годишна база, с което се компенсират напълно пониженията, отчетени през предходния месец.

Продължаваме обаче да изнасяме по-малко стоки за трети страни. Същевременно изплащането на гарантираните депозити в КТБ не спира. До 11 декември 64 300 души са получили достъп до спестявания за близо 2 млрд. и 400 млн. лв.

Днес врати отвори дъщерната банка на КТБ – банка „Виктория“. Трезорът разполага с достатъчно средства, за да покрие всички депозити, ако клиентите искат да ги изтеглят. Следващата седмица би трябвало да бъде избран нов Съвет на директорите на „Виктория“, който да подготви почвата за привличане на инвеститор.

 

Още по темата

Азия

В началото на седмицата китайското търговско салдо не оправда очакванията.

Износът на Поднебесната империя разочарова, а вносът се сви рязко. Инфлацията в Китай се забави още през ноември – още един факт, който допълва опасенията за охлаждане на активността във втората по големина икономика в света. Индексът на потребителските цени се повишава с 1,4% на годишна база – най-бавното темпо от ноември 2009 г. насам.

Освен това през миналия месец ръстът на промишленото производство се забави. То се покачи с втория най-бавния темп за последните пет години. Същевременно се оказа, че рецесията в Япония през третото тримесечие е била по-голяма от очакваното. Икономиката на Япония се сви с 1,9% на годишна база, което е значително над очакваните досега 1,6%. На тримесечна база свиването е от 0,5 на сто. Китай пък определи долна граница от 7% за икономическия ръст през 2015 г.

 

Европа

Индустриалното производство в еврозоната се повиши с минималните 0,1% на месечна и с 0,7% на годишна база през октомври. Централните банки на континента обаче бяха в центъра на вниманието. Руската централна банка очаквано повиши основния лихвен процент с един процентен пункт до 10,5 на сто. Решението идва на фона на очакванията за ускоряване на инфлацията.

Същевременно руската рубла продължи пропадането си до 55 рубли за долар. Норвежката централна банка обаче изненада анализаторите с решението си да намали основния лихвен процент до рекордно ниски нива. Банката намали лихвата за пръв път от 2 години до 1,25 на сто от 1,5%.

В редовния си месечен бюлетин ЕЦБ отбеляза, че целенасочените дългосрочни операции по рефинансиранe ще бъдат последвани от шест други операции. Но за тях ще стане дума по-късно.

Ситуацията на пазарите също е напрегната заради по-ниската цена на петрола. Особено напечено е в Гърция, където водещият борсов индекс заличи 20% от стойността си само за 3 дни през седмицата.

 

Краят на седмичната търговия в САЩ

По време на търговията на Wall Street снощи цената на американския суров петрол спадна под 60 долара за барел за пръв път от юли 2009 г. насам и по-конкретно - до 59,95 долара за барел.

Контрактите поевтиняха рязко през седмицата, след като ОПЕК понижи общата си прогноза за ръста на търсенето на петрол през следващата година, а редица банки намалиха прогнозите си за цената на „черното злато“. Фючърсите върху брента също вървят надолу. Те кръжат около 5-годишното дъно при цена от около 63,5 долара.


коментирай >
ТV Програма
Сега
Следва
гледай на живо Video пълна програма