fallback

Енергийните пазари - а сега накъде? Част 4

Invest/OR от 5 декември 2014

07.12.2014 | 13:57 Автор: Ирина Георгиева

В 4 част на Invest/Or се говори за геополитиката и отношенията САЩ-Русия и какво е отражението им върху петрола.

ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ                                                                                                    

Време е да погледнем и към предстоящите събития.

1. САЩ, където се очакват данните за търговията на дребно през ноември. Прогнозите са за допълнително ускоряване на продажбите след покачването с 0,5% през миналия месец, като известна част от тласъка вероятно ще дойде и от приближаващия празничен сезон.

- Американската икономика изглежда тепърва започва да засилва оборотите. Толкова ли е наистина оптимистична ситуацията и какви са прогнозите ти за 2015 г.?     

2. Поглеждаме и към далечна Япония, където се очаква втората оценка за икономическия растеж през третото тримесечие. Първоначалните данни показаха, че страната е изпаднала в техническа рецесия, след като БВП отстъпи с 0,4% на тримесечна и с 1,6% на годишна база в периода юли-септември. Тримесечие по-рано пък японската икономика се сви с цели 7,1%. Според експерти основна причина за спада на БВП е увеличението на данъка върху потреблението от 1 април от 5 на 8%, което кабинетът на Шиндзо Абе предприе в опит да намали нарастващите нива на държавния дълг.                                                      

- Как се отразява лошото представяне на икономиката върху пазарите в Япония и какво предстои пред страната през 2015 г.?        

3. И последно – Китай, където се очакват серия от данни. Основният фокус ще бъде насочен към потребителската инфлация през ноември. Месец по-рано потребителските цени останаха без изменение, което стана пореден повод за коментари и опасения за икономиката. Притесненията дори принудиха централната банка да свие лихвите, за да стимулира икономическата активност.        

С оглед на забавящия се растеж, какво предстои пред Китай?            

Чуйте отговора в разговора между Димитър Вучев и финансовият анализатор Андрей Любенов:   

                                                                                                                       

fallback
fallback