Колко струват, качествени ли са и защо има доволни и недоволни от ученическите униформи?

Сериозно перо в семейния бюджет преди всяка учебна година са ученическите униформи.

05.09.2015 | 13:11 Редактор:
Колко струват, качествени ли са и защо има доволни и недоволни от ученическите униформи?
Колко струват, качествени ли са и защо има доволни и недоволни от ученическите униформи?

Униформите за ученици са въведени в 85 на сто от учебните заведения в страната, но не навсякъде са напълно задължителни.

В 125 СОУ униформите са задължителни. Учениците от 1 до 7 клас носят тъмен суичър с тениска или риза в зелено, а по-големите сако и риза в същите цветове. Момичетата могат да избират дали ще бъдат с панталон или пола, но условието е  да са в тъмни цветове. Изненадващо учениците предпочитат да носят униформите си и дори се гордеят с тях. 

"Доволна съм от униформите, според мен те ни приравняват учениците. Също са удобни и бих държала на това да ги носим, по-представително изглежда", коментира Илина, ученик в 7 клас в 125 СОУ. 

"Да, харесва ми и както каза приятелката ми, не се делим така, и не ми се налага всяка сутрин да избирам по няколко часа да избирам дрехите си, а просто обличам униформата си.", разказва Антония, също ученик в 7 клас в 125 СОУ.

"Когато едно малко дете днес идва с едни маратонки маркови, утре с други, в други ден с трети, няма как то да разбере, че едните родители имат средства, а другите не. Говоря за малките деца и имахме случай на агресия, заради това. Сега сме доволни" , коментира  директорът на 125 СОУ Ирена Анастасова. 

Дали да има униформа за децата решава всяко училище самостоятелно. Най-често това става след анкета сред родителите и с одобрението на педагогическото настоятелство. От минала учебна година в 125 СОУ се въвежда униформа, след като 87 на сто от родителите дават одобрение. Цената на пакета дрехи тук не е прекалено висока. За деца-сираци и социално-бедни семейства има до 30% намаление.

"Един комплект струва около 68-78 лв. При нас учат 1300 ученика, дали има недоволни със сигурност, но ние не ги задължихме да купуват от тази фирма. Ние им казахме, който желае, но ние държим да се спазва вида и цвета на униформите. Имаше родители, които от други места си купиха униформата", разказва директорът на 125 СОУ Ирена Анастасова. 

Ролята на училището при избора на фирми за шиенето на униформите е само на посредник. Учители и родители предлагат фирми-изпълнители, от които чрез гласуване се взема решение коя ще шие униформите. Затова често се  стига до конфликт на интереси, разказва управител на еaдна от водещите фирми за облекла. В някои учебни заведения родителите предлагат фирми на свои близки, които впоследствие избират. В други случаи пък ръководството избират кой да шие униформите, въпреки мнението на родителското настоятелство. 

"Когато се въвеждаха униформите с програмите от помощта на Министерството на образованието и науката, това бяха фирми еднодневки, които използват случайни материали непроверени. Днес го има този материал, ушиват, предават униформата и следващата година казват "Съжалявам, нямам материала, не може да ви изработим". При една такава стагнация, която е в момента, много фирми в бранша се стремят да получат една такава поръчка и да получат възнаграждение за нея", коментира управител на фирма за ученически униформи Даниела Зеркова.

Нагласените конкурси обясняват и по-високите цени на униформите, предлагани от някои фирми, където комплект униформа достига до 200 лв. 

Стремежът за бърза печалба на част от шивашкия сектор е причината търговците често да използват некачествени платове, с които изработват облеклата.