fallback

Ларгото ще е готово до средата на октомври

08.04.2015 | 16:24 Автор: Пролетина Съботинова

Започна същинската реставрация и консервация на археологическите находки пред столичното Ларго и превръщането им в "музей на открито". Той ще бъде готов до средата на октомври, обеща министърът на културата Вежди Рашидов по време на символичното начало на ремонтните дейности. Проектът „Античен културно-комуникационен комплекс Сердика“ стартира още през 2010 г. по време на първия мандат на Вежди Рашидов, но беше блокиран през 2013-а след серия жалби срещу процедурата по избор на изпълнител. 16 млн. лв е стойността на проекта, а средствата са осигурени по Оперативна програма "Регионално развитие".

Сега обаче процедурата е приключила успешно и за изпълнител е избрано строително обединение, в което влизат "Пътища и мостове", "Пътстрой", "Финансгруп" и "Реставрация" АД.  Вторият и третият етап от  "Античен културно-комуникационен комплекс Сердика" обхващат устройването на двете археологически нива под бул. "Княгиня Мария Луиза" и пл. "Независимост" с обща площ 8 хил. кв. метра като "комплекс за провеждане на съвременни културни, културно-образователни и културно-развлекателни събития от възможно най-широк културен спектър, разположен сред консервирана, реставрирана и експонирана уникална и автентична археологическа среда." 

Така освен експонираната археология in situ и демонтираните от под "Мария Луиза" средновековни структури под Ларгото се предвижда да има лапидарни експозиции на артефакти от други части на града, пространства за сценична дейност и зони за визуално изкуство. Според последната визуализация на техническият проект, дело на студио "АБ-САРХ" и публикувана от "Група град" миналата година, до ЦУМ над откритата част от разкопките ще се издигне и стъклен купол.

 

 

fallback
Още от Видео
fallback