fallback

Специалист за шофьора с балон с райски газ: Визуалното възприятие е силно нарушено

Полицията е започнала разследване по случая

13.08.2024 | 18:48 Автор: Беатрис Младжова

Полицията разследва скандалното видео на млад мъж, който бе заснет да шофира, докато в устата си държи балон, в който се предполага, че има райски газ.

Случката се разиграва на оживено кръстовище в София. Мощен автомобил чака на червен светофар, за да премине. Вътре се возят мъж и жена, а мъжът държи балон с уста. Видеото е заснето от жена, която става свидетел на ситуацията, докато се вози в съседен автомобил. След зелен сигнал на светофара, мъжът потегля с висока скорост.

Шофьорът на автомобила е застрашил безопасността на околните

Ако наистина в балона е имало райски газ, това е можело да застраши и пешеходци, а и други автомобили, участващи в трафика, казва д-р Александър Канчелов, който е специалист по терапия на зависимостите. 

"Зад волана това вещество е изключително опасно, поради това че има изразен дисоциативен ефект, като откъсва съзнанието от мига много бързо и визуалното възприятие е силно нарушено, преценката на цялостната ситуация също, а динамиката на пътя е невъзможно да бъде отчитана адекватно", коментира специалистът.

Необходим е по-строг контрол

Докато снима видеото, жената казва, че в колата на мъжа с балона се вози дете. Видеото е събрало близо хиляда реакции в една от групите в социалните мрежи и е коментирана от стотици потребители. 

"На практика хората знаят, че има риск, има опасност, но живеят с чувството за безнаказаност. От една страна от гледна точка на институциите и законността, от друга страна "на мен няма да се случи". И това естествено има своите ужасяващи и трагични последствия", допълни Канчелов.

Според специалиста райският газ се възприема от младите като безобиден. 

"Необходимо е съответните инстанции да имат цялостна стратегия за повлияване на разпространението, достъпността и употребата на наркотични субстанции на всички нива", категоричен е специалистът. 

Видеото вече е предадено в полицията, която е започнала разследване.

Вижте повече в репортажа на Анелия Джамбазка.

fallback
Още от Видео
fallback