Мицкоски: Очаквам преговори между "държави на два братски народа", както би казал Борисов

Подготвени сме да седнем и да намерим решение, заяви новият министър-председател на РСМ

25.06.2024 | 19:30 Редактор: Толя Стоянова

Новият министър-председател на Северна Македония Християн Мицкоски обяви, че е готов да преговаря с България за договорените с Европейската комисия конституционни промени, но очаква новото правителство в София. Думите му идват след заявката, че няма да прави промени под "български диктат".  Европейският път на Северна Македония зависи от конституционни промени, които страната ще направи, категорични са от Европейската комисия. Реакция имаше и от българска страна.

Мицкоски потвърди позицията си, че няма нужда от промени в македонската Конституция за вписване на българите, защото правата им не се нарушават. Той отново постави въпроса за неспазване на права на македонска общност, каквото твърди, че има в България.

Според Мицкоски приетите досега споразумения, като условия за начало на преговори, са грешка.

"Подготвени сме да седнем и да намерим решение. За да го намерим, ни трябва партньор и аз очаквам новото българско правителство. И очаквам това да бъде нашата сестринска партия на Бойко Борисов. И очаквам, че ще има добра воля, ще седнем, за да аргументираме позициите си като добри съседи. Или както той би казал "държави на два братски народа", заяви Мицкоски.

По думите му, когато в България има политическо правителство, той ще е готов да предложи "поне три креативни решения ". А ако ЕС има желание да види Северна Македония като свой член, Съюзът "трябва да бъде честен" с условията, които поставя пред Скопие. 

Българската реакция дойде мигновено. От външното ни министерство припомнят, че Европейският консенсус от лятото на 2022 г. между 27-те държави членки и самата Северна Македония ясно очертава стъпките за постигане на действителен напредък в процеса на европейска интеграция и предоговаряне би довело само до ново отдалечаване от старта на преговорите.

В този дух са и думите на българския евродепутат Андрей Ковачев, който ги определи като неприятната изненада, която няма как да бъде подмината.

"Може би трябва да припомним, че не става въпрос за промени на Конституцията на РСМ "под български диктат", а за преговорна рамка, предложена и подкрепена от всички 27 страни членки на ЕС. И най-важното - приета за изпълнение от РСМ", каза Ковачев.

А според лидера на ДПС Делян Пеевски новоизбраният премиер на Северна Македония е избрал пътя на конфронтация и погазване на европейските принципи.

"Защото посоката, в която е тласкана Република Северна Македония от политическата си върхушка, е опасна. Последиците за тази безотговорност не трябва да понася македонският народ. Отговорността трябва да бъде за самозабравилите се политици, които минират евроатлантическия път на страната", добави Пеевски.

От Европейската комисия са категорични - европейският път на Северна Македония зависи от конституционни промени, които страната ще направи.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: БГНЕС


1
2 rate up comment rate down comment 0
крива политика
преди 5 дни
Какви братски народи, нали преди това ни нарече терористи? Сигнализирай за неуместен коментар