fallback

Пътищата и проходите не са готови за зимния сезон

Парите за зимно почистване са изхарчени през лятото. Това призна министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова. По нейна информация само 10 млн. лева са отишли за рязане на храсти.

14.11.2014 | 16:01 Автор: Пролетина Съботинова

Най-критични в зимни условия са София област, Перник, Плевен, Стара Загора и Смолян и магистралите "Люлин" и "Струма".

Ресурсите за зимно почистване са неправилно разпределени, няма достатъчно пясък и соли за обработване на пътищата и техника за почистване. Затова затворени за зимния сезон остават проходите Етрополе-Златица, Върбишки, Троян Карнаре и Люлинския проход.

"Парите за зимна подготовка са изхарчени през лятото, безспорно 10 млн. лева са изхарчени за храсти, но не там където е необходимо - за проходите и магистралите" заяви министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова.

Инжинер Лазар Лазаров от Агенция пътна инфраструктура допълни още:

"Основно са възлагани поръчки за изрязване на храсти на по нисък клас пътища, високо планински райони, където минават от 2 до 5 автомобила дневно, а реално такива пътни отсечки като автомагистрала Хемус, в района от Шумен до Варна е останала без такива дейности. Не случайно в есенния период тази растителност бе заела 50% от изпреварващата лента."

Не са били подновени навреме и договорите с фирмите, които поддържат и почистват пътищата.

"Търговете за новите 4-годишни договори са обявени сега, когато изтичат, а не предварително, за да могат да се сключат през лятото и за зимата да са готови. Така, че процедурите са в ход, голяма част от тях са приключили в момента, но тече обжалване от участниците. Законът ни позволява да възложим временни договори за целия период на зимата или на обжалването" , коментира още министър Павлова.

Поради тази причина снегопочистващите фирми не са подготвени за предстоящата зима. Те са обезпокоени от новото изискване на министерството, шест часа преди започването на снеговалежа, на 300 критични точки на територията на цялата републиканска пътна мрежа да се разположат необходим брой снегорини.

Предвижда се и нов мобилен център при критични ситуации, който ще координира всички институции, свързани с почистването и поддържането на пътищата.  Въпреки краткия срок за подготовка, на 17 ноември, снегопочистващите фирми, трябва да имат пълна готовност за зимно почистване, в противен случай ще бъдат глобявани.

 

fallback
Още от Видео
fallback