fallback

Повдигнати са две обвинения към извършителя на убийството на Виктория Маринова

Разследващите продължават да работят по всички версии

10.10.2018 | 10:13 Автор: Ралица Братанова

Извънреден брифинг се проведе в Министерския съвет. Премиерът Бойко Борисов заедно с главния прокурор Сотир Цацаров и министъра на вътрешните работи Младен Маринов разясниха информацията по случая с убитата журналистка Виктория Маринова.

"В хода на работата стигнахме до лице, задържано снощи от немската полиция вследствие на наше искане. То е Северин Надеждов Красимиров, роден през 1997 г. в град Русе, живущ там. Адресът, който е обитавал, е в близост до местопрестъплението. По отношение на лицето има криминална регистрация от 2007 г. за кражба на цветни метали" заяви вътрешният министър Младен Маринов.

По негови думи са иззети достатъчно веществени доказателства, които свързват пряко лицето с местопрестъплението и жертвата. Извършени са част от ДНК експертизите, които дават информация за наличие на ДНК материал от жертвата по дрехите, с които е бил извършителят. Също негов ДНК материал върху трупа на журналистката. 

"Бяха събрани множество доказателства, които до настоящия момент водят до виновност на лицето. На него са повдигнати задочно обвинения в две престъпления. Първото от тях е изнасилване. Предвиденото от закона наказание е лишаване от свобода от 10 до 20 години. Повдигнато е и обвинение за умишлено убийство, извършено с особена жестокост. Престъпление, за което наказателният кодекс предвижда лишаване от свобода от 15 до 20 години, доживотен затвор или доживотен затвор без замяна" обясни главният прокурор Сотир Цацаров.

Той поясни още, че предстои процедура за изпълнение на издадена европейска заповед за задържане пред германски съд, след което привеждане на лицето в България, повдигане и предявяване на обвинение, като междувременно се извършват абсолютно всички необходими действия по разследването. 

По неговите думи в хода на действията извършени до момента, тези, които се извършват, и тези, които предстоят, не се изключва каквато и да е версия за престъплението. Извършени са разпити на колеги на починалата журналистка с отношение към професионалната ѝ дейност. На този етап не може да се твърди обаче, че професията ѝ е причина за убийството.

Главният прокурор беше категоричен, че задържането на извършител в никакъв случай не означава преустановяване на работата по всички възможни версии.

"Установените на този етап доказателства сочат, че става въпрос за спонтанно нападение с цел сексуално посегателство", заяви  Сотир Цацаров.

Той допълни, че раните по жертвата са много тежки и показват и силни характерови отклонения от страна на нападателя, който е тренирал бокс.

"Налице е пълно съответствие с ДНК профила на извършителя", заяви Сотир Цацаров.

На този етап няма свидетелски показания от преки очевидци.

"До момента всичко говори за спонтанно нападение. Имаме информация, че той цяла нощ е употребявал алкохол. Намирал се е на мястото, вероятно изчаквайки възможност да извърши престъплението", заяви Младен Маринов.

Бойко Борисов отправи благодарности към всички, участвали в разследването. Той потвърди обещанието си за отделяне на средства за Института по криминалистика, така че да бъде осъвременен с най-добрата техника.

Бойко Борисов благодари и на германските власти за сътрудничеството.

"В реално време заподозреният е сменял адресите си и в задържането му са се включили три федерални провинции", съобщи премиерът.

Той отправи критика към множеството коментирани тези из медиите.

"Отнасяме се с  изключително внимание към всяко разследване, към всеки сигнал. Няма такъв, който да не е даден на МВР и прокуратурата да бъде разследван. С нищо не сме заслужили като държава така да бъдем охулени, докато всички работят на 1000%", заяви премиерът.

 

 

fallback
fallback