fallback

Вредни ли са хранителните добавки и какво съдържат те?

Коментар на експерта по хранене Делчо Добрев пред Bulgaria ON AIR

04.10.2016 | 07:53 Автор: Луиза Божинова

Причината за бума на хранителните добавки започва още преди десетилетия, когато навсякъде по магазините започват да се предлагат храни, бедни на витамини. Говорим за храни, които съдържат много изкуствени добавки и са минали много дълъг процес на обработка. 

Това каза в предаването "България сутрин" експертът по хранене Делчо Добрев. По думите му това са  храни, които отдавна са изгубили естествения си вид и в техния състав има голямо количество химически вещества, подобряване на вкуса, консерванти.

"Когато човек започне да се храни основно с такива продукти, започва една интензивна загуба на минерални вещества и витамини. Бих насочил вниманието на хората не толкова към това как да си набавят повече витамина, а да намалят загубата на такива вещества", посъветва той в студиото на Лора Инджова и Симеон Белев.

Делчо Добрев каза, че вече има такива комплекси от витамини, които са извлечени от плодове и зеленчуци и там усвояемостта е много по-висока. "Появяват се такива комплекси, при които цели плодове и зеленчуци са стрити на прах като концентриран вариант", посочи той пред Bulgaria ON AIR.

Добрев е категоричен, че хранителните добавки рядко могат да бъдат вредни.

На въпрос как да се подсилим през есента, експертът заяви, че за здрава коса и против косопад трябва да се набляга на калция. А що се отнася до проблемите с кожата, по думите му, те по-скоро са свързани с някакви процеси, които протичат в тялото, не с храната. Ако има суха кожа, това вече има връзка с усвояването на мазнините и как работи черния дроб.

 

fallback
fallback