fallback

Исмаилов: Има риск данъкоплатците да платим двойно фалита на КТБ

Каква част от парите на банката ще се върнат, пита депутатът

09.07.2015 | 11:21 Автор: Радослава Димитрова

Властта ще потърси отговорност от институциите, които не са си свършили работата и са допуснали фалита на Корпоративна търговска банка. Това заяви в ефира на телевизия Bulgaria On Air Корман Исмаилов, депутат от РБ, член на Комисията по бюджет и финанси.

Според изводите на временна парламентарна комисия за фалита на банката ДАНС и БНБ с безотговорното си поведение са допуснали фалита на банката.

Отговорност трябва да бъде потърсена по много направления – има пряко отговорни, хора, които са работили вътре в банката, от мажоритарните собственици - за това че не са спазвали правилата. Има отговорни лица, свързани с одита, каза Исмаилов. Той припомни, че вече са повдигнати обвинения за това.

Депутатът е категоричен, че имената около движението на финансовите потоци трябва да излязат – отпускани са кредити на кухи фирми, на фирми-пощенски кутии. Те от своя страна са отпускали кредити на физически лица, на политици, на медии. Вече е привлечена компания, която да проследи финансовите потоци на тези фирми, припомни той.

Пътят на парите ще бъде открит, но проблем е каква част от тях ще бъдат върнати, допълни Исмаилов. Трябва да се разкрият и имената на политическите фигури, замесени в аферата КТБ, но това зависи от това доколко разследващите органи са независими.

Със сигурност ще има и заведени международни дела, смята депутатът. Вчера стана ясно, че Оманският фонд, вторият по големина кредитор в КТБ, започва дело срещу страната ни заради аферата КТБ.

"Притеснението ми е, че всички ние като данъкоплатци ще се наложи да платим двойно за фалита на банката. Има подобни рискове", каза Исмаилов.

 

fallback
fallback