Асен Гудев: Гледа се на пациента като на цена, а не като на ценност

Докато се плаща за количество, а не за качество, здравеопазването няма да се оправи, смята експертът

16.06.2015 | 21:21 Редактор: Петко Трухчев
Асен Гудев: Гледа се на пациента като на цена, а не като на ценност

С промените, които парламента гласува в закона за здравното осигуряване, ще се случат само част от необходимите реформи в здравната система. Такава позиция изрази проф. Асен Гудев – председател на Съюза на медицинските специалисти в предаването „Денят он ер“ с водещ Веселин Дремджиев. Положителното е, че има промени, които ограничават плащането от здравната каса на болниците само за изпълнени обеми.

Здравната система ще е успешна когато пациентът е в центъра на системата, а не да е дойна крава. Гледаме на пациента като на цена, а не като на ценност.

Още по темата

Съществуват и някои пробойни в закона. Например, пакетът за спешна помощ създава предпоставки за източване на средства от системата, предупреди Гудев.

Спешният пакет е добър, макар че ще се намерят начини всяка ситуация да се представя като спешна.

Източването на здравната каса е процес, довел и до нови схеми за целта. Една такава представи проф. Гудев.

Ако имате остър инфаркт, например, и не сте здравно осигурен, има сега частни болници, които ще Ви платят осигуровките от 900 лв, за да вземат от касата после 5 хил. и това не е от любезност.

Ако се плаща на болниците според качество, а не според обема дейности, ще има стремеж за по-добро здравеопазване. Болниците ще се конкурират, ще се подобри и здравния статус на българина, счита експертът. По думите на Гудев най-добрата болница е голямата.

Още по темата

На въпроса коя болница е по-добра – държавната или частната, аз обичам да казвам голямата. Която е по-голяма, тя е по-развита и е по-добра.

Приватизацията на болници не е решение на проблема и гаранция за по-добро качество, допълни Гудев.

Сред препоръките на професора е да се намалят парите за личния лекар, които получава от здравната каса, да се предоговорят лекарствата, заплащани пак от единствената здравна каса у нас.

Добрият стар пеницилин го няма у нас, не се внася защото е евтин и някой няма да интерес от това.

Целият разговор на Веселин Дремджиев с проф. Асен Гудев вижте във видеото.