fallback

Общините не разполагат с достатъчно хора за санирането

Стартирането на една такава мащабна програма изиска много работа, главно от общините, заяви в Сутрешния блок Борис Радулов от Асоциацията за изолация в строителството

27.03.2015 | 11:33 Автор: Иван Нончев

Общините изразиха притесненията си, че броят на хората им не е достатъчен за изпълнението на програмата. Това съобщи в Сутрешния блок на България Он Ер Борис Радулов, председател на Българската асоциация за изолации в строителството. 

200 сдружения са подали документи за безплатното саниране по Националната програма за енергийна ефективност.  София засега изостава, а сред най-активните е Благоевград.   Очакванията за старта на процеса са за това лято. По време на първия етап на програмата ще се изследва състоянието на всяка една кандидатстваща сграда. Това изследване включва проверка на конструктивната якост и годност на сградата и енергийно обследване. Радулов изтъкна, че под внимание ще се взема дали има съществуващи вече подменени елементи на ограждащата конструкция.   За тази програма се осигурява 1 млрд. лева от правителството под формата на банкова гаранция на Българска банка за развитие, която ще обезпечи дейностите по програмата. Според Борис Радулов, отпуснатите средства ще стигнат за ремонта за 1500-1800 сгради.

Съветът на експертът е собствениците на жилища да бъдат по-доверчиви  и да проявяват инициативност, за да се възползват от възможностите, които дава държавата. 

 

fallback
fallback