Смарт телефоните у нас все още не са широко разпространени

През следващите от 3 до 5 години проникването на смарт мобилните устройства в България ще е основен двигател

01.02.2015 | 21:20 Редактор:
Смарт телефоните у нас все още не са широко разпространени
Смарт телефоните у нас все още не са широко разпространени

Проникването на смарт телефони и таблети у нас все още е на нива, по-ниски от тези в Западна Европа. Това не съответства с предлагането и използването на мобилни услуги, което в България е съизмеримо с развитите страни. Това коментира Кирил Николов - мениджър дивизия мобилни устройства в "Samsung-Bulgaria" в предаването "Денят он ер" с Радинела Бусерска. Според прогнозата на Николов през следващите от 3 до 5 години проникването на смарт устройствата у нас ще са основния двигател в бизнеса с високи технологии.

След бума на смарт телефоните се търси следващото голямо нещо, което ще развие комуникацията. Аз смятам, че това нещо ще е "Internet of things" или "интернет на нещата" – нещо, което ще позволи на всичките устройства, които притежаваме вкъщи, да комуникират и да правят живота ни по-лесен.

Според Николов конкурентното ниво в IT сектора се поддържа с постоянни инвестиции в развой на дейност. Но това не е достатъчно, постоянното изследване на нуждите на крайния клиент е част от успеха и бъдещото развитие, заключава експерта.

Още по темата

Самият факт, че много от най-големите високотехнологични компании са избрали България за поддръжка на базата на техните центрове е достатъчно показателно, че страната ни представлява интерес и че услугата и качеството, което се предлага у нас е на конкурентно ниво, коментира още Николов. Държавата също оказва подкрепа в развитието на IT инвестициите. Изграждането на Sofia tech park  доказателство за това, смята той.

Основната разлика между българските и западните потребители е възрастовата група. Докато у нас  хората в определена възраст не са толкова на „ти“ с новата технология, то в останалите страни няма такава разлика във възрастовата група при използването на високи технологии, допълни Николов.