Митко Стойков: Кризисният център на НАТО у нас ще работи по четири основни направления

В основата на центъра у нас ще бъде Програмата за работа

18.09.2014 | 12:21 Редактор: Ирина Георгиева
Митко Стойков: Кризисният център на НАТО у нас ще работи по четири основни направления
Митко Стойков: Кризисният център на НАТО у нас ще работи по четири основни направления

Кризисният център на НАТО у нас ще работи по четири основни направления - поуки от практиките; анализи; обучение и подготовка; разработване на доктрини и концепции. Това обясни Митко Стойков, директор на Център за изграждане на способностите на НАТО в Сутрешния блок на България Он Ер. По негови думи в основата на центъра у нас ще бъде Програмата за работа, която ще се съгласува годишно с всички останали центрове на НАТО.

Това е 23 център на НАТО и е част от мрежата центрове на НАТО, съобщи Стойков. Той обясни, че всеки един от тях работи в специфична област като изискване към тях е да се избягва дублирането и препокриването на дейността.

"Изграждането на центъра започна през 2012 година, тъй като той работи в областта на военно-гражданската експертиза се наложи продължително съгласуване на началния вариант на концепцията в страната и след това деконфликтизация с всички страни членки на НАТО, което продължи до средата на 2012г.  Концепцията беше утвърдена за 2 седмици през лятото на 2012г., а официалното подписване беше една година след това, т.е. през септември 2013г. Откриването на центъра на професионален език означава, че е приключил етапът на ратификация на основните документи на центъра от страните спонсори - освен България, Полша и Гърция." - обясни Стойков.

Всички органи от българската държавна администрация, които имат отношение към управлението на кризи и бедствия ще участват в кризисният център, подчерта експертът. Той допълни, че това е структура на НАТО, която няма управленски функции, а е за обучение и подготовка.

Чуйте още за работата на Кризисният център на НАТО у нас в следващия видео материал: