Коментар на Р. Овчаров на проекта Южен поток

Румен Овчаров, бивш министър на енергетиката

20.05.2014 | 22:30
Коментар на Р. Овчаров на проекта Южен поток

Не разбирам Поправката Куюмджиев-Ерменков, очевидно е предизвикана от опасенията на част от участниците в Южен поток, че върху целия тръбопровод могат да се разпрострат измислени и нереални претенции – каза Румен Овчаров, бивш министър на енергетиката в Денят он ер на 20 май 2014.

Това е опит за политическа реанимация преди изборите, заключи Овчаров.

Той обясни, че когато се подписва междуправителствено споразумение за такива мащабни проекти винаги се записва, че двете държави ще оказват подкрепа на реализацията му. Това че South Stream Transport и БЕХ са участниците, предложили определени текстове, също е естествено, защото те се занимават с този проблем, който е изключително схоластичен и измислен, довърши Овчаров.

90% запълване на тръбата е клаузата в договора с Турция от 1996. Русия ни плаща 90% от капацитета, независимо от транзита и само 10% зависят от количествата, обясни бившият енергиен министър.

Ако България има наистина добив на газ, както стана ясно при преговорите с Газпром има уговорка, че може да ползва газопровода за транзит на газ, примерно добиван от Черно море. ЕС третира непоследователно държавите при изпълнение на Трети енергиен пакет, добави Овчаров.

Той обясни, че 2005, всички страни от ЮИ Европа подписаха Енергийната харта за ЮИ Европа и са били съгласни за неограничен достъп от трета страна, без Турция, което е провалило Набуко.

„Когато се правят компромиси в една посока и се допускат прецеденти, както със Северен поток, да се иска прецедентите да се повтарят“, каза Румен Овчаров.

Според него интересът на България са не 50%, а 90% от приходите от транзита.


Румен Овчаров е бивш министър на енергетиката и енергийните ресурси в правителството на Жан Виденов, депутат в 38-то, 39-то, 40-то и 41-то Народно събрание на България, министър на икономиката и енергетиката в правителството на Сергей Станишев, между 17 август 2005 и 18 юли 2007 г.

От 14 октомври 2013 е член на Надзорния съвет на Лукойл Нефтохим Бургас АД.

 

Целият разговор на Веселин Дремджиев с бившия министър на икономиката и енергетиката Румен Овчаров в Денят он ер на 20 май 2014 - във видеото.