Скоростта на възстановяване на България е слаба, но няма спад

Лъчезар Богданов, управляващ съдружник на Индъстри Уоч

16.05.2014 | 07:41
Скоростта на възстановяване на България е слаба, но няма спад

Спадът на БПВ на България се дължи на общия спад на ценовото равнище, най-вече на електроенергията и горивата на годишна база, обясни Лъчезар Богданов, управляващ съдружник на Индъстри Уоч в Денят он ер на 15 май 2014.

Това не означава, че сме обеднели, а че при по-ниски цени, количественото измерение на произведеното и потребеното е малко по-малко, обясни той. Икономиката расте за второ поредно тримесечие с над 1%, което е малко по-добре от 2013 и ако растежът продължи и се ускори с малко, има възможност да се сбъдне и правителствената прогноза за ръст от близо 2% през 2014, обясни Богданов.

Той предложи да се следят промените в инвестициите, където има плахо подобрение, с реален ръст от 3%.

Скоростта на възстановяване е изключително слаба спрямо желанието и стремежа, но все пак няма спад, каза Богданов, който посочи и друг позитивен знак - спиране на спада на броя на работните места.

Според него обаче Европа едва ли ще помогне за силното издърпване на България.

На пазара на труда най-накрая спря процесът на съкращения на макроикономическо ниво, но нямаме видимо увеличение на новите работни места.

По отношение на инфлацията е важно да се има предвид, че няма забележим, голям, нов двигател на растежа, но и че преодоляхме последните негативи от кризата през 2008, коментира Богданов. Засега според него, както и в повечето европейски страни, и у нас пълзенето нагоре продължава.

Цялото интервю - във видеото.